Kestävä kehitys

Kestävän kehityksen tunnilla saimme tehtäväksi katsoa Yle areenasta dokumentin Verta,hikeä ja t-paitoja. Dokumentti kertoi nuorista vaikuttajista, ketkä matkustavat Myanmariin ottamaan selvää vaateteollisuuden ja pikamuodin synnystä.

Dokumentti sarjan katsottua aloin pohtimaan omaa kulutusta. Kuinka usein ostan vaatteita ja mistä? Millaista on oma kuluttaminen? Nuorempana kun asuin kotona ja kävin töissä oli kerrankin rahaa kuluttaa ja tuli ostettua paljon uusia vaatteita, koska oli kerrankin siihen mahdollisuus. 

Mutta omilleen muuttaminen sai miettimään että mistä saisi huonekaluja asuntoon, kun säästöt oli käytetty takuuvuokraan. Siinä huomasi että kuinka paljon hyvää tavaraa sai käytettynä ja edullisesti. Ainoa mitä uutena ostin silloin oli verhot ja matto. Pikkuhiljaa aloin kiertelemään enemmän kirpputoreja, koska asuin lähellä keskustaa ja kaikki olivat kävelymatkan päässä. Tuli ostettua todella paljon vaatteita kirpputoreilta ja myytyä omia vaatteita. 

Tästä on suunnilleen seitsemän tai kahdeksan vuotta ja asunto on vaihtunut mutta siellä taitaa olla uutena hankittua vain sohva ja televisio. Edelleen kierrän kirpputoreja ja parhaat vaatehankinnat olen tehtyt facebookin kirpputorilta. Ostan nykyään myös vähemmän vaatteita, koska huollaan vaatteet ja vaatekokoni on edelleen sama kuin 10 vuotta sitten. Myös itse myyn tarpeettomat vaatteet ja tavarat kirpputoreilla. On tullut todella paljon iloisia kohtaamisia esim. torin kautta kun olen myynyt tai ostanut jotain ja kaupat ovat sujuneet hyvin. 

Sisustajana olen alkanut kiinnittämään enemmän huomiota kulutukseen ja siihen että voi sisustaa ja tehdä remonttia, mutta kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Mielestä ne parhaimmat sisustus löydot tehdään sieltä torista tai kirpputoreilta. Ja tällä tavalla saa sekoitettua eri tyylejä ja sisutuksesta tulee ainutlaatuisempi kun sielä ei ole sellaista mitä kuka vaan voi hankkia. Rakastan myös kunnostaa huonekaluja ja näin ne saavat vielä monta vuotta käyttöikää. 

Kuvassa näkyy ruokapöytä joka löytyis facebookin kirpputorilta muutamalla kympillä ja kunnostin sen itse. Tuolit olen saanut mummulan vintiltä ja ne ovat mummuni ja pappani ensimmäisestä asunnosta. Matto on aito silkkimatto ja sen saimme avopuolisoni isovanhempien kotia tyhjentäessä.

Kommentit

  1. Pohdinnastasi ja tavastasi työskennellä välittyy selvästi se, että olet paneutunut kestävän kehityksen eri osa-alueisiin jo pidemmän aikaa ja niistä on tullut osa arvomaailmaasi. Toteutat arvoperustasi mukaisesti kestävää kehitystä sekä työssäsi, että yksityiselämässäsi. Pienten ihmisten pienillä teoilla on väliä ja sinä olet sen jo selvästi sisäistänyt. Kiitos.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit